2013. szeptember 15., vasárnap

Gábor Miklós utazásai 4.

Következzenek azok a külföldi utak Gábor Miklós életéből, amelyekre hivatása vezette. Elsőként két filmforgatás - közül az első.

1966-ban készült el Szabó István filmje, az Apa. Az azóta klasszikussá vált alkotásban Gábor Miklós nem egy igazi, hús-vér embert alakít a címszerepben, hanem egy félig emlékekből, félig képzeletből a fia által megalkotott fantázia-figurát. A filmnek egy apró epizódja az Adriai-tenger partján játszódik, ahova az apa fiatalon biciklitúrára ment barátaival. A Film Színház Muzsika 1966. 38. számában, azaz szeptember vége felé képriporttal számolt be a forgatásnak erről az epizódjáról, amely valamikor szeptember legeleje körül zajlott. Egyébként az 1966-os év utazási szempontból is rendkívül sűrű éve volt Gábor Miklósnak - a többi útról is beszámolok hamarosan.

Addig itt egy kép, amint Sára Sándor kamerája előtt  Rovinj városképe előtt biciklizik:



S bár egy filmforgatás nem turistaút, azért remélem, hogy közben Gábor Miklósnak voltak felhőtlen és pihentető pillanatai is...

A cikk részlete:

Az Apa című film most elkészült képsorainak háttere az Adriai-tenger. Szabó István rendező, Sára Sándor operatőr és a címszerepet alakító Gábor Miklós néhány napra a festői szépségű Rovinjba utaztak, hogy elkészítsék a film befejező jeleneteit.

Vagy a tudósító tudta rosszul, vagy közben változott a film dramaturgiája, de ez a képsor a filmen eléggé az elején, a 23-24. perc körül található, ha valaki újra akarná nézni. Sajnos, bár szerettem volna, de nem tudom itt prezentálni, kedvenc videomegosztó portálunkon ugyanis nem találtam a filmet...

Legközelebb egy párizsi filmforgatással folytatom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése