2014. április 20., vasárnap

A barnahajú Hamlet

Április 23-án lesz 50 éve, hogy az akkor több, mint két éve hatalmas sikerrel futó Hamlet előadás újrarendezett változatát bemutatta a Madách Színház. A változásokat némileg már érintettem egy régebbi blogbejegyzésben, ahol az előadás jelmezeiről szóltam. Az újra-rendezés oka legnagyobbrészt az a - mondhatni - kulturális "sokk" volt, amelyet a londoni Royal Shakespeare Company budapesti vendégszereplése okozott...

Legközelebb részletesen szólok a korabeli újságok alapján magáról az előadásról, a változásokról. Ma, húsvét vasárnap lévén, kevesebb az időm, de előlegként mutatok két nagyon érdekes képet.

Az első Gábor Miklós öltözőjében készült, már a Hamlet-jelmezben, de a megszokott szőke paróka nélkül:


És itt a második, mintha már az előadás egyik jelenete lenne, de szerintem ez is öltözői kép inkább, csak beállított:



Hát ilyen lett volna Hamlet barna hajjal :)

Amúgy ez a két kép azért felvet egy kérdést, különösen, ha társítom egy jóval későbbi cikkel, mégpedig azt, hogy játszotta-e Gábor Miklós barna hajjal Hamletet? A cikket, amire utalok, s amely Sándor Iván és Féner Tamás: Hamlet visszanéz című könyvéről jelent meg, Koltai Tamás írta. Ő annak idején mint dramaturg-gyakornok tevékenyen is részt vett az előadások lebonyolításában. Írásában van egy célzás, miszerint Gábor Miklós az újrarendezett előadásban "kicserélte szőke parókáját". Ennek a célzásnak ellentmondanak az újrarendezett előadásról a Film Színház Muzsikában látható képek, és ellentmondanak az előadás további élete során készültek is, amelyek szerint Gábor Miklós mindvégig szőke parókával játszotta Hamletet.

Talán később sikerül e tárgyban hiteles információhoz jutni. Addig is nézegessük ezt a két, rendkívül érdekes képet. El is gondolkodhatunk, mennyiben lenne más a Hamlet-képünk róla, ha a szőke parókát fel sem próbálja? És az ő alakításán vajon változtatott volna, ha Hamletje nem szőke?
Még egyszer IDELINKELEM a korábbi blogbejegyzést, érdemes a végét újraolvasni, ahol idéztem, hogy maga Gábor Miklós mit mondott Hamlet "szőkeségének" kérdéséről.

A barnahajú képek forrása a Magyar Színházi Adattár, amelynek szerkesztői hatalmas munkát végeznek a régi, felidézhetetlen előadások dokumentálása területén. Valamennyire ugyan nehézkes használni az adatbázisukat, de kis gyakorlással ki lehet tapasztalni és belejönni; ez az adatbázis máris hatalmas és tapasztalataim szerint folyamatosan bővül. Minden színházrajongónak nagyon ajánlom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése