2014. május 24., szombat

Talpig úriasszony

Ez a címe Somerset Maugham egy vígjátékának, amelyből 1970 nyarán forgatott televíziós filmet Esztergályos Károly. Az abszolút főszereplő/címszereplő Béres Ilona volt, férjét Gábor Miklós játszotta. Emlékeim szerint az akkori bemutató óta ezt a filmet soha nem ismételte meg a televízió; azt gondoltam, ez is a megsemmisített, letörölt anyagok közé került. Nem túl régen azonban egy beszélgetős műsorban kis részletet játszottak le belőle, s azóta reménykedtem, hogy akkor talán mégis megmenekült nemcsak az a részlet, hanem a teljes anyag is. Szerencsére így történt, és most végre műsorra tűzte az m3 csatorna. Igaz, szombat este 22.45-kor, de mégis láthatjuk. Illetve, most találtam meg, hogy meg is ismétlik csütörtökön délelőtt!

Tehát az adások pontos ideje az m3 csatorna műsorán, hogy egyértelmű legyek:

május 24. szombat 22.45
és
május 29. csütörtök 9.30

További szereplők: Bulla Elma, Csűrös Karola, Farkas Zsuzsa, Somogyvári Rudolf, Körmendi János, Besztercei Pál.

Gábor Miklós nagyon szeretett vígjátékot játszani, s erre viszonylag kevés alkalma volt - ezért is érdekes ez a régi film. A pályáját kronológiailag bemutató sorozatomban még nem jutottam el eddig az évszámig, ezért most egy helyzetképet is próbálok adni, hogy ennek a tévés szerepének idejében mi minden volt még a pályáján.

Fél évvel korábban készült el egyik legjelentősebb késői filmje, a Herskó János által rendezett N. N. a halál angyala. A Madách Színházban ez év februárjától szintén vígjátékban, sőt mi több, zenés vígjátékban volt alkalma játszani, Scribe: Egy pohár víz-ének átdolgozásában. A Sakkmatt címmel bemutatott darabban Bolingbroke, a cselszövő bukott miniszter szerepében brillírozott - miközben rendszeresen játszotta például az előző évadban bemutatott III. Richárdot... De hogy újra visszaugorjak a filmekhez, ekkoriban készült Mamcserov Frigyes: Csak egy telefon című - szintén zenés - filmje, amelyben Ruttkai Évával dalolni és táncolni se szégyellt :) Közvetlenül a Talpig úriasszony forgatása előtt dolgozott élete első rendezésén, az Eszményi gyilkos című Agatha Christie-krimin. Ősszel pedig elkezdte próbálni következő hatalmas színpadi szerepét, Oidipusz királyt.

A Film Színház Muzsika 1970. évi 29. számában (július hónap) olvashattunk egy képes riportot a Talpig úriasszony hatalmas hőségben végigcsinált forgatásáról:






A népszerű hetilap 39. számban pedig Gáll István írta meg röviden a véleményét a darab szeptemberi műsorra tűzése után:





Én magam nagy várakozással és kíváncsisággal várom az estét, hogy vajon milyennek fogom találni az 1970 óta nem látott filmet (akkor gimnazista voltam...) és benne Gábor Miklóst.

Egyúttal nagyon remélem, hogy lesz még ilyen meglepetésben részünk és az m3 csatorna még több régen látott felvételt előkerít. Ez lenne az igazi hivatása, amihez majd csak felnő - mert egyelőre mintha még csak véletlenszerűen tűzne műsorára ilyen gyöngyszemeket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése