2014. július 8., kedd

Filmforgatás egy filmforgatásról

Szakítsuk meg újra a Gábor Miklós életművét összegezni próbáló kronológiát és vegyük szemügyre közelebbről a Miért rosszak a magyar filmek? című - filmet (írta Csurka István, rendezte Fejér Tamás).



Hogy miért pont ezt a filmet választottam? Mert éppen mostanában 50 éve, 1964 nyarán került a közönség elé. Persze ez azt is jelenti, hogy a forgatás hónapokkal korábban zajlott. Például a lóversenypályán játszódó jelenet készítéséről 1963 késő őszén közölt képes riportot a Film Színház Muzsika. A következő kép ebből a cikkből való, szerintem Dallos Szilviával látható rajta Gábor Miklós.

Film Színház Muzsika 1963. 45. szám

Ebben a kis cikkben néhány színészt megszólaltattak, hogy jellemezze szerepét.
Gábor Miklós a következőket mondta az általa játszott figuráról, filmünk központi szereplőjéről:

Én az írót személyesítem meg. Tehetséges és okos fiú, szeretne mindent jól csinálni, de sajnos, ezt valami állandóan megakadályozza. A külső és belső körülmények alakulnak úgy, hogy jó törekvései kudarcba fúlnak. Ahogyan a szalámit szeletelik, úgy szeletelődnek le róla is vágyai, álmai. Olyan meghatóan humoros figurát szeretnék formálni belőle, akin lemérhető, hogy hány ábránd, hány álom hal meg, amíg egy rossz film elkészül...

Legközelebb a Film Színház Muzsikában ötven éve közölt kritikából fogok idézni - érdemes még előtte megnézni, vagy újranézni a filmet, hogy ne befolyásoljon bennünket :) 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése