2016. szeptember 24., szombat

A nem várt vendég 2.

Suksin novellájából Bacsó Péter készített egészen rendkívülien szép és tökéletes televíziós filmet. Legutóbb a forgatásról számoltam be és ott a link is, ahol a YouTube-ról megnézhető a film.

Ma azt az egyetlen kritikát mutatom be, amit egyelőre találtam. Ez a kritikai jegyzet maga is mestermunka, méltó Bacsó rendezéséhez és a színészek játékához, akik valamennyien - a másik két epizódban is - egészen remek alakítást nyújtottak, a főszereplőktől a kis epizódfigurákig. Ugyanez volt jellemző persze A nem várt vendég-re is: érdemes megnézni ilyen szemmel is, odafigyelni például a kalauzra vagy a kocsmáros szenzációs alakjára - és ebben a közegben Gábor Miklós mesteri alakítására. A forgatási helyszín is tökéletesen jellemző volt - kár, hogy nem tudható, pontosan hol készült a film, de nyilván egy kárpátaljai faluban.

Előtte két filmkocka a helyszínről:




Olvassuk a Film Színház Muzsika 1979. 29. számából a tv-kritikai rovat utolsó bekezdését. A piros kijelölést én tettem, de az egészet érdemes elolvasni. Egy mondatát azért muszáj kiemelnem:

... rendező és színészek ebben a vállalkozásban olyan magasságokig értek, amelyeket megközelíteni csak a nagy művészet iránti alázattal és igazságának vállalásával lehetséges.

Valahogy így kell(ene) kritikát íni... és ilyen alkotásokat létrehozni, hogy legyen miről...



Lássunk még néhány képet. Gábor Miklós (Igor) partnerei: a kalauz Kölgyesi György, Igor volt felesége Meszléry Judit, a lánya Leviczky Klára. Az eredeti novella a Nagyvilág 1977. 3. számában olvasható - ínyenceknek javaslom elolvasását és összevetését a filmmel.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése