2017. február 17., péntek

Alba Regia 1.

1961. március 30-án került közönség elé az Alba Regia című film, mely a korszak egyik nagy sikere lett. 


Lévay Béla és Sipos Tamás történetéből a forgatókönyvet Palásthy György írta. Zenéjét szerezte Szokolay Sándor. Hegyi Barnabás volt az operatőr. Rendezte Szemes Mihály.

Szereposztás:

Alba: Tatjana Szamojlova
Dr. Hajnal: Gábor Miklós
Konrád: Ráday Imre
Nővér: Váradi Hédi
Szovjet tiszt: Bessenyei Ferenc
Gestapo tiszt: Sinkovits Imre
Helmuth: Kautzky József
valamint
Basilides Zoltán, Bodrogi Gyula, Garics János, Horkay János, Makláry Zoltán, Petrik József, Benedek Árpád, Ferencz László, Gera Zoltán, Horváth József, Pethes Sándor, Velenczey István, Baranyi László, Győrffy György.

A történet valós eseményeken alapul, amelyek Székesfehérváron játszódtak le. A film is megtartotta a helyszínt. Innét a címválasztás vagy fordítva ? , így a forgatás egy része valóban ott zajlott. Bár nagyrészt esti sötétségben látszik a város, azért néhány helyszín felismerhető.

Már a filmforgatás nagy publicitást kapott, hiszen női főszerepére az akkor legismertebb szovjet színésznőnek számító Tatjana Szamojlovát kérték fel.


Szamojlova 1960. november közepén meg is érkezett Budapestre és néhány próbafelvétel után elkezdődött a forgatás. Hamarosan az egész stáb leköltözött Székesfehérvárra.

Ma két képes tudósítást nézzünk meg az előkészületekről. A Népszava 1960. november 25-én A gemenci erdőtől Kairóig címmel (garai) szignóval négy magyar film munkálatairól számolt be. Ennek részletét olvashatjuk:






A forgatásról természetesen a Film Színház Muzsika is tudósított, ők már Székesfehérváron jártak. Képes riportjuk az 1960. 50. számban jelent meg.
Gábor Miklós pedig mindeközben a Lorenzaccio színházi premierjére is készült...

Ráday Imrével







2 megjegyzés:

  1. Sajnos, ezt a filmet sem láttam (még), de olvastam róla az akkori újságokban. Mai eszemmel elgondolom: milyen lehetett 15 évvel a történtek után ezt megnézni annak, aki átélte azt az időt?

    VálaszTörlés