2017. április 30., vasárnap

Gábor Miklós a Színiakadémián 2.

Másfél éve írtam Gábor Miklósnak a színi pályára való felkészüléséről, a színművészeti akadémián eltöltött éveiről. Akkor úgy fejeztem be, hogy jó lenne a Délibáb című színházi képes folyóirat megfelelő régi számait is tanulmányozni ez ügyben, de talán majd egyszer...

Nos, ez az "egyszer" eljött, nemrégen két egész napot csücsültem a Szabó Ervin Könyvtár központi épületében és reggeltől estig a Délibáb számait lapozgattam. Találtam is több vizsgaelőadást, amelyekben Gábor Miklós szerepelt igaz, csak képeket, minimális információkkal. Nem közölt a lap pontos szereposztást, semmilyen értékelést, kritikát, csak képriport-szerűen számolt be az előadásokról. Ráadásul, bár lefényképeztem a megfelelő oldalakat, a képek nem sikerültek túl jól. Egyrészt, mert ezek az újságokat féléves, ritkábban negyedéves vaskos kötetekbe kötötték, s emiatt bizony a lapoknak a gerinc felőli oldala nagyon rosszul látszik a képeken. Egy fokkal jobbak lehettek volna szkenneléssel, de csak egy fokkal, mert maguk a képek élesebbek lennének, de a belső oldalaik úgy is eldeformálódtak volna. 
Hát mindegy, ezzel kell beérnünk.

Az előző alkalommal két vizsgaelőadásról tudtam szót ejteni, a Délibáb-számok átnézése után viszont ma már összesen hat olyan előadást tudok regisztrálni, amelyekben Gábor Miklós játszott. Sajnos, nagyrészt nem tudom, hogy milyen szerepeket, mert maguk a darabok is jórészt ismeretlenek Mindenesetre amit eddig sikerült kiderítenem, azt most itt elkezdem összefoglalni és a képeket is megmutatom.

A megtalált első vizsgaelőadásról 1939. évi 51. számában adott hírt a Délibáb, tehát valamikor karácsony előtt mutathatták be. Ez Henry Kistemaeckers: Az ösztön című drámája volt. A flamand szerző darabját Ábrányi Emil fordításában 1906-ban játszotta Magyarországon először a Nemzeti Színház Márkus Emília és Ódry Árpád főszereplésével. Szerelmi háromszög történet, féltékenységi dráma, amelyben egy orvos végül is megmenti felesége halálosan megsebesült szeretőjének életét. Az 1939-es színiakadémiai vizsgaelőadás szereplői voltak Gábor Miklóson kívül: Romváry Gertrud, Naszódy Sándor, Gáti György, Hangay Márta, Hegedűs Éva  ám, hogy Gábor Miklós melyik szerepet játszotta, egyelőre nem állapítható meg.
Nézzük a képeket, először a teljes újságoldalt, utána Gábor Miklóst és partnerét, kinagyítva:



GM, Romváry Gertrúd


Következett Gárdonyi Géza: Falusi verebek című színdarabjának előadása, melyről 1939. évi 52. számában közölt képeket a Délibáb; tehát ez is december körül kerülhetett színpadra. Magát a darabot most is a Nemzeti Színház repertoárjából vették, ott volt az ősbemutató 1909-ben és játszották 1927-ben is. A képek alapján úgy sejtem, Gábor Miklós a "Kapitány" kisebb szerepét játszotta. Akit érdekel a darab, ITT elolvashatja. 

Képek:

GM, Hegedűs Éva Vereczkey Zoltán, Ilosvay Katalin, Szakáts István

1940. január-február körül mutathatták be vizsgaelőadásként Móricz Zsigmond: Nem élhetek muzsikaszó nélkül című darabját. Ez már ismerősebb számunkra. Gábor Miklós a kép szerint a Mircse nevű cigányprímást játszotta benne, ami egy kicsi karakterszerep. Viszont könnyen lehet, hogy ennek alapján kapta meg korai filmszerepét, Peti cigányt az 1941-ben bemutatott, Szigligeti Ede népszínművéből készült "A cigány" című filmben.



Naszódy Sándor, Sallay Kornélia, GM

Legközelebb innét folytatjuk, még három színiakadémiai vizsgaelőadás van hátra.



1 megjegyzés: