2017. május 7., vasárnap

Gábor Miklós a Színiakadémián 3.

1939/40-ben járunk,  Gábor Miklós végzős hallgató...

Folytassuk az eddig megtalált hat színiakadémiai vizsgaelőadás képes áttekintését a negyedik és ötödik produkcióval (az első háromról ITT írtam).

Kis sorozatom első részében ugyan már szóltam a következő dupla előadásról, de most megteszem újra az időrend teljességének kedvéért.
1940 február vége március eleje körül egy estén mutatták be Hugo von Hofmannstahl: A balga és a halál című drámai költeményét és Schöntan verses vígjátékát, melynek címe Arany asszony (Aranyasszony formában is emlegetik).

Ezt a Népszava írta 1940. március 2-án:

Az előadások hibátlanok, gyorsan gördülők voltak és megismertettek egynéhány sok reményre jogosító színészjelölttel. Mindkét darabban nagy szerepe volt Gábor Miklósnak, aki izmos tehetségnek mutatkozott s játékáért meleg tapsokat kapott.

Képet az Aranyasszonyból tudok mutatni, a Délibáb színházi hetilap 1940. 9. számából. Ebben "Péter legény" szerepét játszotta.
Ha jobban megnézzük, itt még elírták a keresztnevét. De hamarosan megtanulják :) 




Külön kinagyítva Romváry Gertruddal


Következett A heidelbergi diákélet, egy szintén akkor már régóta nagy népszerűségnek örvendő német vígjáték. Szerzője Wilhelm Meyer-Förster. A darabot többször is megfilmesítették, később amerikai operett, majd zenés film is készült belőle The Student Prince címmel (a nagykanizsai születésű Sigmund Romberg zenéjével).

Ebben Gábor Miklós egy igazi karakterszerepet, az idős Jüttner professzort játszotta. Így értékelte az előadást a Népszava kritikusa.



Külön is ideírom, ami nekünk a legfontosabb belőle:

Most is, mint a legutóbbi vizsgaelőadáson feltűnt Gábor Miklós alakítása egy öreg tanár szerepében: mértéktartó, jól beszélő, nagyon intelligens színésznek látszik.

Akárki is volt az "r"-rel jelzett recenzens, már ebben a korai pillanatban remekül "beletrafált" Gábor Miklós színészi egyéniségének jellemzésébe...

Itt egy kép, Naszódi Sándorral a Délibáb 1940. 19. számából. Úgy tűnik, egy rajongója már akkor akadt, aki ebben a példányban ceruzával körberajzolta a fejét :)



Az előadást június 25-én a rádió is közvetítette:




Még egy előadás van hátra, legközelebb folytatom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése