2017. május 13., szombat

Gábor Miklós a Színiakadémián 4.

Aki egyben szeretné átfutni az egész minisorozatot, itt vannak az előző részek:

1. rész
2. rész
3. rész


Most pedig térjünk rá az utolsó, hatodik vizsgaelőadásra. Ez voltaképpen két darabot jelent, amelyet egy este mutattak be. Azaz, pontosabban egy délelőttön, ugyanis a színiakadémiai vizsgaelőadások akkoriban a Nemzeti Színház színpadán kerültek színpadra, általában vasárnap délelőtt fél 11-kor. Bár a Népszava recenzense délutánt ír... De nekünk ez már annyira nem fontos, mert nem késhetünk le róla :)

Molière és Rostand egy-egy vígjátékában vizsgáztak nyilvános előadás keretében szombaton délután a Nemzeti Színházban az Országos Színművészeti Akadémia növendékei. Molière "A kényeskedők" című egyfelvonásosát és Rostand "A regényesek" című háromfelvonásos vígjátékát adták, dicséretesen jó rendezésben, gyorsan pergő előadásban, kitűnő összejátszással. Mind a két darabban megint különösen kitűnt Naszódi Sándor, Galamb György, Gábor Miklós és Gáti György. 

Ezt a kritikarészletet egyszer régen már megmutattam, de akkor nem volt hozzá képem. Most van, több is, a Délibáb színházi hetilap 1940. 20 számából. Ebből megtudhatjuk, hogy a végzős hallgatók mellett a női főszerepet az elsőéves Nizsinszky Tamara játszotta. Ő Márkus Emília unokája volt, első házasságából született lánya, Pulszky Romola és a legendás balett táncos, Vaclav Nizsinszky színi pályára készülő lánya.

Itt a teljes újságoldal ...



... és mutatom külön a lényeget:


GM és Nizsinszky Tamara

A sorozat befejezéseként pedig egy tabló-szerű kép, ugyanerről az oldalról, kinagyítva: a végzős színiakadémisták és osztályfőnökük.

Felső sor:
Gábor Miklós, Galamb György, Lehotay Árpád tanár, Hangay Márta, Vereczkei Zoltán
Alsó sor:
Ilosvay Katalin, Naszódi Sándor, Bíró Anna







2 megjegyzés: